אודות המחלקה ליחסים בינלאומיים

ראש המחלקה: פרופ' זק לוי

מרכזות המחלקה: גב' בלה בוטניק bbotnik@univ.haifa.ac.il, גב' אסיה קאן, akan1@univ.haifa.ac.il

המחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת חיפה הוקמה בשנת 2000 במסגרת בית הספר למדעי המדינה.

תוכנית הלימודים של המחלקה נועדה להקנות לתלמידיה ידע רחב בהיסטוריה ובתיאוריה של היחסים הבינ'ל, וידע ספציפי באחד ממספר תחומי משנה בהם ניתן יהיה להתמקד:
תיאוריה של היחסים הבינ"ל, מדיניות חוץ, בטחון לאומי ואסטרטגיה, דיפלומטיה ופתרון קונפליקטים, יחב"ל של המזרח התיכון, לאומיות ורב-תרבותיות ביחב"ל.

בנוסף להקניית ידע סובסטנטיבי בתחומים אלו ובנושאים אחרים (צדק בינ"ל, כלכלה פוליטית בינ"ל, מדיניות חוץ אמריקאית, ועוד), נועדה תוכנית הלימודים להכשיר את תלמידיה למחקר מתקדם באמצעות מגוון מתודולוגיות, הכוללות: שיטות איכותניות-היסטוריות, שיטות כמותיות-סטטיסטיות, שיטות טקסטואליות, בניית מודלים, סימולציות מחשב.

המחלקה מציעה מגוון קורסיםרחב בתחומים שונים. בנוסף מציעה המחלקה מגוון תכניות התמחות, ביניהן: תכנית ללימודי דיפלומטיה, תכנית התמחות אקזקוטיבית בניהול משא ומתן וקבלת החלטות. הסטודנטים במחלקה יוכלו לעשות שימוש בספריית האוניברסיטה, הידועה במצויינותה, המכילה יותר מאגרי מידע, ספרים וכתבי עת בתחום היחב"ל מכל ספריה אוניברסיטאית אחרת בארץ. כל כתבי העת המרכזיים הדרושים לצורך הוראה ומחקר נמצאים כאן ומתעדכנים באופן שוטף. המחלקה רואה חשיבות רבה בטיפוח דור העתיד של החוקרים בתחום היחב"ל ולכן היא מציעה מלגות לסטודנטים מצטיינים במסלול מחקרי, בסך של עד 20,000 ש"ח.

nissim cohenד"ר ניסים כהן, ראש התכנית לתואר שני ללימודי מנהל ציבורי למנהלים מביה"ס למדעי המדינה, במאמר דעה שפורסם בדה מרקר: "לנציב שירות המדינה סמכות חשובה מאוד: אישורם של כלל המינויים הפוליטיים בשירות המדינה. פוטנציאלית, לבעל תפקיד זה כוח "למרר" את חייהם של פוליטיקאים. נתניהו בחר לא למנות לנציב שירות המדינה בעל תפקיד בכיר עם ניסיון רלוונטי, אלא אישה שכנראה מקורבת אליו".

doron navot"אם אנשים טובים לא ימונו לתפקידים ציבוריים, לא יעזרו הרפורמות השלטון הציבורי". ד"ר דורון נבות, מומחה לשחיתות פוליטית מביה"ס למדעי המדינה, בראיון ל"מה בוער" עם רזי ברקאי ובועז ביסמוט על שחיתות ברשויות המקומיות. מתחיל ב- 1:30:30.