מסלול מואץ למ"א

אודות
מסלול זה מיועד עבור תלמידים שסיימו את שנת הלימודים השנייה בלימודי התואר הראשון בהצלחה, וברצונם להמשיך ללימודי התואר השני במקביל להשלמת לימודי התואר הראשון. זוהי הזדמנות להשלים את לימודי התואר השני במהירות בתוכנית מסלול מואץ ללימודי תואר שני, בסביבה אקדמית תומכת ואוהדת. תוכנית מסלול מואץ לימודי תואר שני תציב בפניכם אתגר, הנאה וסיפוק.

זכאות להרשמה - יתקבלו תלמידי מדעי המדינה שסיימו את השנה השנייה ללימודי התואר הראשון בממוצע 90 ומעלה, וכן הממוצע בחוגם הנוסף הינו 90 ומעלה.

תכנית הלימודים
המסלול כולל השלמת לימודי תואר ראשון, שבעה קורסים לתואר שני (שלושה חובה וארבעה בחירה), וכתיבת עבודת תזה.
שנה א':
בשנה הראשונה במסלול נדרשים התלמידים לעשות שלושה קורסי חובה מתוך התואר השני: "גישות ואסכולות", "סדנת מחקר א'" ו"סדנת מחקר ב'". כל קורס חובה הוא בן 4 שעות שבועיות. במקביל לכך, יש להשלים בשנה הראשונה של המסלול המואץ את הקורסים והסמינרים שנותרו כחלק מלימודי התואר הראשון. ניתן להשלים חלק מהקורסים שנלמדים בשנה השלישית בתואר הראשון בסמסטר קיץ שלאחר תום השנה הראשונה של המסלול המואץ, במידה והם נלמדים. עם השלמת כל חובות לימודי התואר הראשון, יהיו התלמידים זכאים לתואר "בוגר האוניברסיטה", בלי תלות בהמשך לימודיהם.

שנה ב':
בשנה השנייה במסלול התלמידים נדרשים להשלים את יתר ארבעת קורסי הבחירה. קורס בחירה אחד לפחות ניתן ללמוד במחלקות אחרות, ובפקולטות אחרות. במידה ותרצו ללמוד יותר מקורס בחירה אחד מחוץ למחלקה, ניתן יהיה לעשות זאת באישור של המנחה שלכם, וקבלת אישור מחוגים אחרים. רצוי וניתן לכוון את הקורסים לתחומי המחקר של התיזה, גם אם מדובר במחלקות וחוגים אחרים באוניברסיטה או מחוצה לה.

התיזה - כללי
א. לאחר איתור מנחה מתאים, שלב כתיבת התיזה עצמה יצבור תאוצה. ניתן להתחיל בתהליך כבר מהשנה הראשונה של המסלול המואץ לימודי תואר שני, אולם סביר בהחלט להתחיל בשנה השנייה, ולהתמקד בכתיבה עצמה בשנה השלישית – לאחר השלמת שבעת הקורסים. יש להגיש הצעת מחקר לתזה ולקבל עליה אישור לכל המאוחר בתום השנה השנייה ללימודיכם במסלול המואץ. כתיבת עבודת התיזה והגשת העבודה עצמה תתבצע עד לתום השנה השלישית.
ב. בחירת נושא: על נושא המחקר המוצע לעבודה להיות קשור למדעי המדינה. מן הנושא הכללי, גוזר התלמיד שאלת מחקר, שעליה הוא מתכוון לענות במסגרת העבודה. התשובה לשאלת המחקר היא מסקנת העבודה. הדרך שבה מתכוון התלמיד לענות על השאלה היא שיטת המחקר.
ג. הנחיה: ההנחיה מתבצעת ע"י איש סגל בבית הספר בדרגת מרצה ומעלה. על התלמיד לפנות ביוזמתו לחברי סגל בתחום הנושא, ולבדוק את מוכנותו להנחיה. אם לא נמצא חבר סגל המוכן להנחות את התלמיד, יפנה התלמיד ליועץ המ"א הבית-ספרי. ניתן להתייעץ גם עם חברי סגל מחוץ לבית הספר ואף לבקשם, בתיאום עם המנחה מבית הספר למדעי המדינה, להצטרף להנחיה. מומלץ לסרוק את אתר בית הספר ולאתר מספר מרצים רלוונטיים. בשלב הבא, כדאי לפנות למנחים הפוטנציאליים בדואר אלקטרוני ולתאם פגישה. לאחר שכל המידע בידכם, והתרשמתם מהשיחות עם המנחים, כדאי לנסות לגבש החלטה כבר בסמסטר הראשון של השנה השלישית.
ד. מהלך: לאחר הסכמה עם המנחה על הנושא, שאלת המחקר והמתודה, יכתוב התלמיד הצעת מחקר, המתווה את הנושא והמתודה, ומציגה את תרומתה האפשרית של ההצעה לאור הספרות המחקרית הקיימת.
ה. הצעת המחקר: על התלמיד להגיש במהלך השנה השנייה של המסלול המואץ הצעת מחקר בשני עותקים. מזכירות בית הספר תשלח את הצעת המחקר לשיפוט פנימי או חיצוני לבית הספר. בהתאם להמלצות השופט יתקן התלמיד את ההצעה וישלח לשיפוט מחדש. כאשר ההצעה מאושרת  יוכל התלמיד להמשיך בעבודת המחקר בלימודי ה- מ.א.

מבנה ההצעה:
שער הכולל את נושא העבודה, שם המדריך, ותאריך ההגשה
תוכן עניינים
פרק ראשון – בעיית המחקר ושאלת המחקר: רקע על תחום הנושא והגורמים המצדיקים מחקר נוסף.
פרק שני – סקירת ספרות: מה נכתב עד כה בתחום, והיכן מיועדת העבודה המוצעת להשתלב בספרות זו.
פרק שלישי – מטרות המחקר והשערות המחקר: לאלו תוצאות מניח המחבר שחקירתו תוביל אותו.
פרק רביעי – שיטת המחקר: דרכי איסוף הנתונים וניתוחם. פרק זה יכיל, היכן שזה רלבנטי, התייחסות למדגם וגודלו, וכן פירוט ספציפי של שיטת עיבוד הנתונים.
פרק חמישי – תרומת המחקר: מה יתרום המחקר הספציפי לקידום הידע בתחום, ומהן מגבלותיו; כיצד מציע החוקר למחקרים עתידיים בתחום להתקדם.
רשימה ביבליוגרפית
נספחים במידת הצורך
ו.הגשה ואישור: כתיבת העבודה מתבצעת על פי התנהלות המחקר, תשומות המנחה, והוראות העריכה של הרשות ללימודים מתקדמים הנמצאות באתר הרשות ללימודים מתקדמים.

doron navotד"ר דורון נבות, מומחה לשחיתות פוליטית מבית הספר למדעי המדינה, התראיין ליומן "כאן אייכלר" ברשת כאן ב' על הפרשות האחרונות בסביבת ראש הממשלה: "ראש הממשלה פעל בניגוד עניינים. בדברים האלו אין תשובות מתמטיות, יש דברים שמתפתחים עם הזמן, יש נורמות ויש מוסכמות על מקרי קצה".

israel vismel manorלאחר פרסום הסרטון בו מתועד נשיא ארה"ב בארוחת ערב יחד עם הגורמים שבמרכז פרשת המיילים שנשלחו לבנו, בהם הובטח מידע רגיש על הילרי קלינטון, התראיין ד"ר ישראל ויסמל-מנור, מומחה לארה"ב ופוליטיקה אמריקאית מבית הספר למדעי המדינה, ליומן "בחצי היום" בכאן ב': "הסרטון עצמו, שרואים אותם אוכלים ארוחת ערב ביחד, זה לא כשלעצמו מוכיח קשר לביצוע פשע, אלא רק קשר. אבל כל הדברים שאנחנו למדים בחודשים האחרונים מוכיחים שיש טבעת שהולכת ומתהדקת".

avi ben zviפרופ' אבי בן צבי, ראש התוכנית ללימודי דיפלומטיה ומומחה לארה"ב ופוליטיקה אמריקאית מבית הספר למדעי המדינה, התראיין בנושא ביטול רפורמת אובאמה קייר ליומן "השעה הבינלאומית" בכאן ב': "טראמפ לא מפסיד, אלא הוא מובס בנוק אאוט. זה היה היהלום בכתר של אובמה ולכן גם היעד הנכסף ביותר מבחינתו של טראמפ הוא לרסק את זה", אמר.

nissim cohenברכות לד"ר ניסים כהן, ראש התכנית ללימודי מוסמך למנהלים במנהל ומדיניות ציבורית, אשר ספרו "מבוא למינהל וניהול ציבורי" (נכתב בשיתוף שלמה מזרחי) ישמש כספר הלימוד העיקרי של התחום בשנים הבאות.