תואר ראשון במדעי המדינה - לימודי ערב

יועץ לימודי לימודי ערב: ד"ר אנדרי עשת

מרכזות לימודי ערב: גב' מאירה יורן, גב' לירון קרפל - ציון

לרשימת קורסי הלימוד לשנה"ל תשע"ח (אוקטובר 2017) - לחצו כאן

ניתן להתחיל לימודי תואר ראשון במדעי המדינה בסמסטר א' או בסמסטר ב'. להרשמה לחצו כאן.

ביה"ס למדעי המדינה מקיים מסגרת של לימודי ערב. תכנית הלימודים במסגרת זו נפרסת על פני ארבע שנים, ביום לימודים אחד בשבוע. ניתן לסיים את הלימודים גם בשלוש שנים.

לימודי ערב בביה"ס למדעי המדינה מתקיימים במסלול הדו-חוגי בלבד. במסלול זה משלב התלמיד לימודים בביה"ס למדעי המדינה יחד עם לימודים בהיקף שווה בחוג נוסף, 60 נקודות זכות בכל אחד מהחוגים.

תנאי קבלה

הקבלה מותנית בעמידה בתנאי הקבלה הכלליים של האוניברסיטה ברמה הנדרשת ע"י ביה"ס. מידע מפורט ניתן למצוא תחת "מידע למועמדים".

תוכנית לימודי תואר ראשון במדעי המדינה עוסקת בחמשת התחומים הבאים:
א. ממשל: חקר משווה של מוסדות ותהליכים פוליטיים, ניתוח מערכות פוליטיות באזורי עולם שונים, התנהגות פוליטית (הצבעה, מחאה ואלימות, פסיכולוגיה פוליטית, מפלגות פוליטיות, קבוצות אינטרס ופוליטיקה ישראלית).
ב. מינהל ומדיניות ציבורית: תורת המינהל, ניהול משאבי אנוש, בירוקרטיה ופוליטיקה, קביעת מדיניות ציבורית, כלכלה פוליטית, מבנה מערכת המינהל בישראל, רפורמות במנהל ציבורי, שלטון מקומי, ביקורת ציבורית והתנהגות ארגונית.
ג. יחסים בינלאומיים ומדיניות חוץ: היסטוריה ותיאוריה של היחב"ל, קבלת החלטות ועיצוב מדיניות חוץ, בטחון לאומי ואסטרטגיה, דיפלומטיה ומשא ומתן, צדק בינ"ל ופתרון קונפליקטים, כלכלה פוליטית בינ"ל.
ד. מחשבה מדינית: יסודות הפילוסופיה הפוליטית, היסטוריה אינטלקטואלית, מוסר ופוליטיקה, תיאוריה דמוקרטית, מחשבה פוליטית יהודית וישראלית.
ה. הקניית שיטות וכלי מחקר: אנו רואים בהקניית שיטות וכלי מחקר משימה חשובה של תוכנית לימודי תואר ראשון. מטרתנו בהקניית השיטות וכלי המחקר לחנך לאוריינות מתודולוגית והכנת תשתית הידע ללימודים מתקדמים. במסגרת תוכנית זו אנו מלמדים את בסטודנטים של לימודי תואר ראשון קורסים בכתיבה וקריאה מדעית ושיטות מחקר (שנה ב'), סטטיסטיקה (שנה ב') וכן סמינר מחקר לסטודנטים מצטיינים.

אנו רואים בבוגרי מדעי המדינה כבעלי יכולת, זכות וחובה להשפיע באופן ניכר המרחב הציבורי בישראל. לאור זאת, אנו מעוניינים לתת לסטודנטים גם את הבסיס התיאורטי בתחומי המחקר העיקריים במדעי המדינה, וגם קורסים שיעניקו ידע וכלים יישומיים הנדרשים בשוק העבודה בתחום הפוליטי/מדיני/מחקרי כיום.

בהתאם לזאת, מעבר לקורסי לימוד ייחודיים ופרקטיים הניתנים לבחירת התלמיד, במהלך הלימודים יאורגנו סיורים לימודיים, שמטרתם לאפשר לתלמידים מפגש חוויתי ובלתי אמצעי עם הנושאים שנלמדים בקורסים. כמו כן יוזמנו התלמידים לימי עיון ולמפגשים אישיים עם דמויות מפתח מהעולם הציבורי והפוליטי בהן דנים בשיעורים. מעבר לכך, יאורגנו ימי הכוון תעסוקתי בהם תהא לתלמידים הזדמנות לפגוש גורמים שונים משוק העבודה, בדגש על מוסדות, ארגונים וגורמים במגזר הציבורי, הפרטי והשלישי. במסגרת ימי ההכוון התעסוקתי, ייערכו מפגשים עם בוגרי מדעי המדינה, הרצאות אורח, וסדנאות לשיפור מיומנויות הנדרשות בשוק העבודה.

מלגות

daphna canetti 3ממצאי מחקר שערכה פרופ' דפנה קנטי, ראש בית הספר למדעי המדינה, פורסמו בניו-יורק טיימס. לפיהם חשיפה לטרור מובילה לכך שכאשר אנשים מאמינים כי הותקפו רק בשל מי שהם, הם ישמרו בקנאות רבה יותר על זהותם ותחושת הקהילתיות שלהם מצטמצמת. בנוסף, תמיכתם בחוקים ונהלים להגבלת מיעוטים גדלה ובהתאמה, תמיכתם בפלורליזם או דמוקרטיה יורדת.

israel vismel manorשר האוצר כחלון פרסם 76 הישגים אותם רשם לכאורה במהלך הקדנציה שלו, במהלך שעורר סערה ציבורית ותקשורתית. ד"ר ישראל ויסמל-מנור, מומחה לקמפיינים פוליטיים וראש המחלקה לממשל ורעיון מדיני בבית הספר למדעי המדינה, התראיין בנושא לתכנית "צבע הכסף" בכאן רשת ב' ונשאל, מה הסיבות לפתיחה בקמפיין כשאין מועד לבחירות. "הכלל החשוב ביותר לפני יציאה לקמפיין היא להגדיר את עצמך, לפני שהיריב יגדיר אותך, ולכן הוא עושה נכון כעת", אמר.

shaul horev פרופ' תא"ל (מיל') שאול חורב, ראש מרכז חיפה למחקרי אסטרטגיה ימית של וראש הוועדה לאנרגיה אטומית וסגן מפקד חיל הים לשעבר, התראיין ליומן "בחצי היום" בכאן רשת ב', ואמר בנושא ביטול הסכם הגרעין ואמירתו של טראמפ שיהא מוכן להיפגש עם איראן: "ללא ספק, פגישה כזו היא חשובה, אבל מה שחשוב יותר הוא מה שיוצא בסיומה. במקרה של צפון קוריאה, טראמפ הכריז שהיא לא מהווה יותר איום ואנו רואים שלא הוגדרו לכך אבני דרך ושלבים, ולכן אנחנו מדווחים שאין המשך לכך".

אוניברסיטת חיפה נמנית על בין 100 האוניברסיטאות הראשונות בעולם בתחום המינהל הציבורי. זאת, לפי מדד שנחאי לדירוג אוניברסיטאות. מדד שנחאי נערך על ידי אוניברסיטת ג'יאטונג הסינית ונחשב לאחד הדירוגים האמינים בתחום האקדמיה המתפרסמים בקביעות בעולם. השנה, המחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה דורגה במקום 76-100 בין מקבילותיה בכל העולם ובכך מבססת המחלקה למינהל ומדיניות ציבורית שבבית הספר למדעי המדינה את עצמה כאחת המחלקות הטובות בעולם בתחום. לקריאה נוספת לחצו כאן.

מחקרם של ד"ר יניב רינגוורץ וד"ר כרמלה לוטמר, מביה"ס למדעי המדינה, הבודק האם כתבי עת אקדמיים מאפשרים לחוקרים השייכים לאוניברסיטה אליה שייך כתב העת לפרסם מאמרים באיכות נמוכה יותר (התשובה - כן...), התפרסם ב- harvard business review.